Museo-oppaiden työoloja ja asemaa tulee edelleen parantaa, vaatii Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL. Liiton uusi suositus kiinnittää huomiota oppaiden usein puutteelliseen palkkaukseen, työaikaan ja mm. asiakaspalvelun uhkatilanteisiin.

 

Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto on julkaissut suosituksen museo-oppaiden työolojen parantamiseksi.

- Suositukset antavat eväitä työsopimuksen tekemiseen ja sen päivittämiseen: mitä pitäisi huomioida sovittaessa palkkauksesta, työajasta ja työtehtävistä, kertoo järjestökoordinaattori Tuulia-Tuulia Tummavuori Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitosta.

- Lisäksi käydään läpi työolosuhteet asiakaspalvelun uhkatilanteista ja työtilojen turvallisuudesta lähtien. Tuomme myös esille erilaisia tapoja, joilla museo-oppaiden työkykyä ja -terveyttä voidaan tukea.

- Museo-oppaiden työoloissa on ilmennyt useita puutteita. Vakavimmillaan oppaat eivät pysty pitämään edes vessataukoja ja kokevat yksin tehtävässä asiakaspalvelutyössä fyysistä uhkaa. Lisäksi jopa 70 % oppaista tekee osan työstään palkatta, sillä usein esimerkiksi näyttelyihin perehtyminen ja opastusten suunnittelu eivät sisälly työaikaan. Joka kymmenes museo-opas tekee peräti 4–12 tuntia palkatonta työtä viikossa, kertoo toiminnanjohtaja Katariina Mäkelä Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitosta.

- Tämän päivän museo-oppaat ovat korkeasti koulutettuja ja päteviä asiantuntijoita, joiden työehdoissa on parannettavaa. Oppaiden asiantuntemus ansaitsee tulla tunnistetuksi osana museon työyhteisöä, Mäkelä toteaa.

- Museo-oppaan rooli on keskeinen kulttuuriorganisaatiossa: hän paitsi kohtaa museokävijän myös johdattaa hänet kulttuurin äärelle. Kävijälle museo-opas on koko organisaation kasvot, toteaa Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL ryn hallituksen varajäsen Elina Kangosjärvi, joka työskentelee Helsingin Taidehallin asiakaspalvelun vuoropäällikkönä.

 

Työehtosopimuksiin oppaiden asemaa
parantavia kirjauksia 

- Työehtosopimusneuvotteluissa on saatu edistettyä oppaiden asiaa ilahduttavasti, kertoo sopimuksista neuvotteleva työmarkkinalakimies Kari Eskola Akavan Erityisaloista.

- Kansallisgallerian työehtosopimuksen osaksi liitettiin viime kierroksella oppaiden palkkataulukot. Yksityisten museoiden yleissitovassa työehtosopimuksessa osapuolet puolestaan ovat kirjanneet näkyville, ettei sopimusta tule perusteetta soveltaa epäedullisemmin opastyöhön tai muuhun osa-aikatyöhön verrattuna muihin museon toimihenkilöihin, Eskola kertoo.

- Seuraavaksi oppaat tulisi vielä saada kattavasti esimerkiksi työpaikan työterveyshuollon piiriin.

 

Lisätietoja: 

Katariina Mäkelä, toiminnanjohtaja, Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL ry, puh. 040 774 7620. Haastattelupyynnöt Elina Kangosjärvelle Katariina Mäkelän kautta.

Tuulia-Tuulia Tummavuori, järjestökoordinaattori, Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL ry, puh. 040 554 7983

Kari Eskola, työmarkkinalakimies, Akavan Erityisalat, puh. 040 590 5693.

 

Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliiton 24.5.2023 julkaisemia museo-opastyön suosituksia on työstetty yhdessä museo-oppaiden kanssa. Suositukset perustuvat museo-opaskyselyyn, joka toteutettiin yhdessä Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKUn kanssa.

 

MALn museo-opastyön suositukset ovat luettavissa täällä.

Ajankohtaista

Kannettava tietokone ja kirjoittajan kädet

Jäsenblogi: Ikäsukupuolinen sensitiivisyys museossa

Kirjoittajalta MAL | 2.5.2024

MALn jäsenblogissa julkaistaan kirjoituksia, joissa pohditaan ajankohtaisia aiheita – työelämästä, alasta, ammatista. Ensimmäisessä jäsenblogissa paneudutaan ikäsukupuoliseen sensitiivisyyteen museoissa.

Lue lisää
Vuosikokous 2024

Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliiton sääntömääräinen vuosikokous 14.5.2024

Kirjoittajalta MAL | 29.4.2024

Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliiton sääntömääräinen vuosikokous pidetään hybridikokouksena tiistaina 14. toukokuuta klo 16.00 alkaen. Jäsen, ilmoittauduthan kokoukseen 7.5. mennessä. Lämpimästi tervetuloa!

Lue lisää
Kuva kannettavan tietokoneen näytöstä, jossa käynnissä Teams-kokous

Suojattu: MALn vuosikokous – hallitushakijat esittelyssä!

Kirjoittajalta MAL | 19.4.2024

Otetta ei näytetä, koska artikkeli on suojattu.

Lue lisää

Vastaa kyselyyn työstä vaikean historian parissa!

Kirjoittajalta MAL | 17.4.2024

Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL ja Historioitsijat ilman rajoja Suomessa ry selvittävät historian parissa työskentelevien ammattilaisten kokemuksia vaikeiden historiallisten aiheiden käsittelystä museotyössä ja historiantutkimuksessa. Kyselyyn voi vastata 17.4.-12.5.2024 välisenä aikana.

Lue lisää
Kehyksissä teksti kulttuurileikkauksista

Kehysriihi: Kulttuurista leikkaamalla ei pelasteta Suomen taloutta 

Kirjoittajalta MAL | 15.4.2024

Kulttuuri- ja museoalan määrärahat ovat jälleen leikkausten kohteina. Kaavailtujen leikkausten osuus on valtion kokonaisbudjetissa marginaalinen, mutta niiden merkitys alan kasvulle, työllisyydelle ja saavutettavuudelle on valtava, sanovat Akavan Erityisalojen jäsenjärjestöt TAKU ja MAL.

Lue lisää
Henkilö kirjoittaa kannettavalla tietokoneella

Jäsenten ääni kuuluviin – MALn jäsenblogi

Kirjoittajalta MAL | 9.4.2024

MALn jäsenblogi on jäsenten oma kanava, jolla voi jakaa ajatuksia ajankohtaisista työelämän ilmiöistä. Aiheena voi olla monipuolisesti museo- ja kulttuuriperintöalan ammattilaisen tai alalle kouluttautuvan työelämään tai arkeen liittyvät kysymykset. Kaikki jäsenet ovat tervetulleita kirjoittamaan jäsenblogiin.

Lue lisää

Kiinnostaako museo- ja kulttuuriperintöalan edunvalvonta? Hae MALn hallitukseen!

Kirjoittajalta MAL | 28.3.2024

Hallituksen jäsenenä olet jäsenistömme äänitorvi. Hallituksessa pääset näköalapaikalle käsittelemään museo- ja kulttuuriperintöalaa ravistelevia ajankohtaisia työelämä- ja yhteiskunnallisia kysymyksiä. Pääset sparraamaan edunvalvonta-asioita muiden hallituslaisten ja MALn toimihenkilöiden kanssa sekä myös osana laajemman ammattiyhdistysverkoston ja kattojärjestö Akavan Erityisalojen toimintaa.

Lue lisää
Yhdistelmätehtävät ovat kuntien kulttuurialan asiantuntija- ja esihenkilötehtävien ongelmana -teksti vihreällä taustalla

Yhdistelmätehtävät ovat kuntien kulttuurialan asiantuntija- ja esihenkilötehtävien ongelmana

Kirjoittajalta MAL | 20.3.2024

Oripään kunta julkaisi rekrytointi-ilmoituksen, jossa haettiin alle 3 000 euron kuukausipalkalla kirjastonjohtajaa vastuunaan kirjasto-, museo- ja kulttuuritoimi, kunnan markkinointi, maahanmuuttotyö sekä hyvinvointilautakunnan esittelijän tehtävät. Rekrytointi kuvastaa yleistymässä olevaa yhdistelmätehtävien ongelmaa.

Lue lisää
Mies lapioi kolikoita

Kulttuurista leikkaamalla ei pelasteta Suomen taloutta 

Kirjoittajalta MAL | 8.3.2024

Valtiovarainministeriö on julkaissut ehdotuksensa valtiontalouden kehyksiksi vuosille 2025–2028. Kulttuurin ja taiteen määrärahat ovat jälleen leikkausten kohteina. Kaavailtujen leikkausten osuus on valtion kokonaisbudjetissa marginaalinen, mutta niiden merkitys alan kasvulle, työllisyydelle ja saavutettavuudelle on puolestaan valtava. 

Lue lisää
Vihreällä taustalla Kansallisgallerian TES-neuvottelut käynnissä.

Neuvottelut Kansallisgallerian työehtosopimuksesta alkoivat 28.2.

Kirjoittajalta MAL | 1.3.2024

Kansallisgallerian työehtosopimus on voimassa 31. maaliskuuta saakka. Sopimuksen piiriin kuuluu noin 300 Kiasmassa, Ateneumissa ja Sinebrychoffin taidemuseossa työskentelevää henkilöä.
Kansallisgallerian työehtosopimuksesta neuvotellaan helmi–maaliskuussa.

Lue lisää
edunvalvonta mal museo työehtosopimus yksityinen yleiskorotus