- Epäoikeudenmukainen palkkaus on museo- ja kulttuuriperintöalan vitsaus, joka alkaa jo opiskeluvaiheessa. Palkkojen korjaus on aloitettava harjoittelupalkoista ja katkaistava pienten palkkojen perinne. Uusi kunta-alan palkkaohjelma onneksi korjaa tilannetta kunnissa, Museoalan ammattiliitto sanoo.

 

Museoalan ammattiliitto MAL haluaa korjauksen museoalan harjoittelupalkkoihin.

- Moni museoalan opiskelija joutuu tekemään opintoihinsa kuuluvat työharjoittelut palkatta. Varsinkin ammattikorkeakouluissa palkattomat harjoittelut mielletään ennemmin säännöksi kuin poikkeukseksi. Näin luodaan pohja ”alipalkkauralle”, joka jatkuu eläkeikään saakka, sanoo Museoalan ammattiliiton toiminnanjohtaja Katariina Mäkelä.

- Kuluneen kevään aikana kunta-alan työriita nostatti laajaa keskustelua, ja eri alipalkkaryhmät ovat oikeutetusti nostaneet esille huonon palkkatasonsa. Tässä alipalkattujenkin vertailussa museoala edustaa pohjalukemia: ylemmän korkeakoulututkinnon edellyttävän tehtävän keskipalkka kuntasektorilla oli viimeisimmän tilaston mukaan 2 853 euroa kuukaudessa. Yksityisissä museoissa palkat ovat vielä pienemmät, Mäkelä huomauttaa.

Museoalan ammattiliitto on alan edunvalvojana nostanut esiin museo- ja kulttuuriperintötyön vaatiman asiantuntijuuden ja palkkauksen välistä räikeää ristiriitaa. Touko-kesäkuussa MAL julkaisi museoalan asiantuntijoiden omakohtaisia kertomuksia Lakkotarinoita-kampanjassa.

Kunta-alalle allekirjoitettiin 8.6. uudet kolmivuotiset työ- ja virkaehtosopimukset sekä viiden vuoden palkkaohjelma. Museoalan ammattiliitto MAL ja sen kattojärjestö Akavan Erityisalat pitivät välttämättömänä palkkaohjelmaa, jolla korjataan alipalkattujen asiantuntija-ammattien palkkausta kuntasektorilla.

- Palkkaohjelman tarvetta olemme ajaneet sitkeästi usean vuoden ajan ja olemmekin iloisia, että vihdoin saamme parannettua edes kunta-alan asiantuntijoidemme palkkausta, Katariina Mäkelä sanoo.

 

Palkattoman harjoittelun kautta alipalkattuun asiantuntijatehtävään

Museoalan ammattiliitto tuo esiin, että alipalkkauksen ensi askeleet otetaan jo alan opiskeluvaiheessa, jolloin perinne ja kirjoittamaton sääntö on, ettei harjoittelusta tarvitse maksaa palkkaa.

- Korkeakouluharjoittelijoiden odotetaan suorittavan jopa usean kuukauden mittaisia, asiantuntijatason tehtäviä sisältäviä ja opintojen loppuvaiheeseen sijoittuvia harjoittelujaksoja ”opintopistepalkalla”, sanoo projektityöntekijä Maija Talja Museoalan ammattiliitosta.

- Käsitykset työelämästä alkavat vääristyä heti alkuunsa, kun museoalan tulevien ammattilaisten ura alkaa työlainsäädännön ja työehtosopimusten ulkopuolelle sijoittuvista palkattomista harjoitteluista. Niistä on luontevaa jatkaa alipalkattuihin asiantuntijatehtäviin.

- Harjoittelijoiden haavoittuvaa asemaa käytetään hyväksi. Koska tulijoita harjoittelijoiksi on, työnantajat katsovat, ettei tarvitse maksaa. Peräänkuulutamme vastuullisuutta työnantajilta, Talja ja Mäkelä sanovat.

Akavan Erityisalojen ammattijärjestöjen suositus on, että harjoittelusta maksetaan aina palkkaa. Jotta harjoittelut kerryttäisivät työttömyysturvaa, tulee palkkauksen olla vähintään 1 283 euroa kuukaudessa (2022).

 

Alan arvostuksen tulee näkyä palkkauksessa

Museoalan korkeakoulutetut asiantuntijat ovat vastuussa kulttuuriperinnön säilymisestä ja välittymisestä tuleville sukupolville. Jotta museot pystyisivät täyttämään yhteiskunnallisen tehtävänsä, ne tarvitsevat osaavia, koulutettuja asiantuntijoita nyt ja tulevaisuudessa.

Museotyö ansaitsee arvostusta, jonka tulee näkyä myös palkkauksessa. Yksi askelma matkalla ylös palkkakuopasta on alan sisäinen asennemuutos. Tarjoamalla opiskelijoille palkallisia harjoittelujaksoja museoalan työnantajat osoittavat, että alan asiantuntijat ovat oikeudenmukaisen palkan arvoisia myös tulevaisuudessa. Museoalan opiskelijat ovat kulttuuriperinnön tulevia asiantuntijoita, joilla on paljon annettavaa työelämälle jo ennen valmistumistaan.

Museoalan ammattiliitto MAL julkaisee syksyllä 2022 museoalan harjoittelukyselyyn pohjautuvan ohjeistuksen hyvään museoharjoitteluun. Ohjeistuksen tarkoituksena on jakaa hyviä käytäntöjä onnistuneeseen museoharjoitteluun niin harjoittelijoiden, harjoittelupaikkojen kun korkeakoulujen näkemyksiin pohjautuen.

Lisätietoja:

Katariina Mäkelä, toiminnanjohtaja, Museoalan ammattiliitto MAL, p. 040 774 7620, katariina.makela@museoalanammattiliitto.fi

Maija Talja, projektityöntekijä, Museoalan ammattiliitto MAL, p. 040 838 0739, maija.talja@museoalanammattiliitto.fi

Kuntasektorin uudesta sopimuksesta lisätietoja:

Jaakko Korpisaari, neuvottelupäällikkö, Akavan Erityisalat, p. 040 777 9422, jaakko.korpisaari@akavanerityisalat.fi

Artikkelikuva:
Alipalkka-mielenilmaus Senaatintorilla Helsingissä 5.4.2022. Kuva: Pekka Rousi

Ajankohtaista

Kannettava tietokone ja kirjoittajan kädet

Jäsenblogi: Ikäsukupuolinen sensitiivisyys museossa

Kirjoittajalta MAL | 2.5.2024

MALn jäsenblogissa julkaistaan kirjoituksia, joissa pohditaan ajankohtaisia aiheita – työelämästä, alasta, ammatista. Ensimmäisessä jäsenblogissa paneudutaan ikäsukupuoliseen sensitiivisyyteen museoissa.

Lue lisää
Vuosikokous 2024

Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliiton sääntömääräinen vuosikokous 14.5.2024

Kirjoittajalta MAL | 29.4.2024

Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliiton sääntömääräinen vuosikokous pidetään hybridikokouksena tiistaina 14. toukokuuta klo 16.00 alkaen. Jäsen, ilmoittauduthan kokoukseen 7.5. mennessä. Lämpimästi tervetuloa!

Lue lisää
Kuva kannettavan tietokoneen näytöstä, jossa käynnissä Teams-kokous

Suojattu: MALn vuosikokous – hallitushakijat esittelyssä!

Kirjoittajalta MAL | 19.4.2024

Otetta ei näytetä, koska artikkeli on suojattu.

Lue lisää

Vastaa kyselyyn työstä vaikean historian parissa!

Kirjoittajalta MAL | 17.4.2024

Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL ja Historioitsijat ilman rajoja Suomessa ry selvittävät historian parissa työskentelevien ammattilaisten kokemuksia vaikeiden historiallisten aiheiden käsittelystä museotyössä ja historiantutkimuksessa. Kyselyyn voi vastata 17.4.-12.5.2024 välisenä aikana.

Lue lisää
Kehyksissä teksti kulttuurileikkauksista

Kehysriihi: Kulttuurista leikkaamalla ei pelasteta Suomen taloutta 

Kirjoittajalta MAL | 15.4.2024

Kulttuuri- ja museoalan määrärahat ovat jälleen leikkausten kohteina. Kaavailtujen leikkausten osuus on valtion kokonaisbudjetissa marginaalinen, mutta niiden merkitys alan kasvulle, työllisyydelle ja saavutettavuudelle on valtava, sanovat Akavan Erityisalojen jäsenjärjestöt TAKU ja MAL.

Lue lisää
Henkilö kirjoittaa kannettavalla tietokoneella

Jäsenten ääni kuuluviin – MALn jäsenblogi

Kirjoittajalta MAL | 9.4.2024

MALn jäsenblogi on jäsenten oma kanava, jolla voi jakaa ajatuksia ajankohtaisista työelämän ilmiöistä. Aiheena voi olla monipuolisesti museo- ja kulttuuriperintöalan ammattilaisen tai alalle kouluttautuvan työelämään tai arkeen liittyvät kysymykset. Kaikki jäsenet ovat tervetulleita kirjoittamaan jäsenblogiin.

Lue lisää

Kiinnostaako museo- ja kulttuuriperintöalan edunvalvonta? Hae MALn hallitukseen!

Kirjoittajalta MAL | 28.3.2024

Hallituksen jäsenenä olet jäsenistömme äänitorvi. Hallituksessa pääset näköalapaikalle käsittelemään museo- ja kulttuuriperintöalaa ravistelevia ajankohtaisia työelämä- ja yhteiskunnallisia kysymyksiä. Pääset sparraamaan edunvalvonta-asioita muiden hallituslaisten ja MALn toimihenkilöiden kanssa sekä myös osana laajemman ammattiyhdistysverkoston ja kattojärjestö Akavan Erityisalojen toimintaa.

Lue lisää
Yhdistelmätehtävät ovat kuntien kulttuurialan asiantuntija- ja esihenkilötehtävien ongelmana -teksti vihreällä taustalla

Yhdistelmätehtävät ovat kuntien kulttuurialan asiantuntija- ja esihenkilötehtävien ongelmana

Kirjoittajalta MAL | 20.3.2024

Oripään kunta julkaisi rekrytointi-ilmoituksen, jossa haettiin alle 3 000 euron kuukausipalkalla kirjastonjohtajaa vastuunaan kirjasto-, museo- ja kulttuuritoimi, kunnan markkinointi, maahanmuuttotyö sekä hyvinvointilautakunnan esittelijän tehtävät. Rekrytointi kuvastaa yleistymässä olevaa yhdistelmätehtävien ongelmaa.

Lue lisää
Mies lapioi kolikoita

Kulttuurista leikkaamalla ei pelasteta Suomen taloutta 

Kirjoittajalta MAL | 8.3.2024

Valtiovarainministeriö on julkaissut ehdotuksensa valtiontalouden kehyksiksi vuosille 2025–2028. Kulttuurin ja taiteen määrärahat ovat jälleen leikkausten kohteina. Kaavailtujen leikkausten osuus on valtion kokonaisbudjetissa marginaalinen, mutta niiden merkitys alan kasvulle, työllisyydelle ja saavutettavuudelle on puolestaan valtava. 

Lue lisää
Vihreällä taustalla Kansallisgallerian TES-neuvottelut käynnissä.

Neuvottelut Kansallisgallerian työehtosopimuksesta alkoivat 28.2.

Kirjoittajalta MAL | 1.3.2024

Kansallisgallerian työehtosopimus on voimassa 31. maaliskuuta saakka. Sopimuksen piiriin kuuluu noin 300 Kiasmassa, Ateneumissa ja Sinebrychoffin taidemuseossa työskentelevää henkilöä.
Kansallisgallerian työehtosopimuksesta neuvotellaan helmi–maaliskuussa.

Lue lisää
ae alanarvostus alipalkkaus ammattilainen arvoaasiantuntijalle fm hatrjoittelija juko koulutettu koulutus kulttuuriperintö lakko lakonuhka maisteri mal mielenilmaus moniosaaja museoala neuvottelu opiskelioja palkkaohjelma palkkapäivä silpputyö sopien2022 sopimus tes