Mirja Nevalainen
Mirja Nevalainen on työskennellyt museo-oppaana 25 vuotta, ja kiinnostava työ pitää edelleen otteessaan.

Mirja Nevalainen on työskennellyt museo-oppaana jo 25 vuotta. ”Jotkut saattavat pitää työtä ohimenevänä työuran ilmiönä. Minulla se on ja pysyy, niin pitkään, kun työtä teen”, hän kertoo.

Mirja opastaa museoissa ympäri Helsinkiä, ja tehtävät ovat yhtä monimuotoisia kuin museotkin. Designmuseossa työhön kuuluu opastusten lisäksi museotilojen valvontaa ja Alvar Aalto -säätiön Helsingin kohteissa pääsylippujen ja museokaupan myyntiä.

Opastyö on myös pedagogisesti monipuolista: Mirja vetää Helsingin kaupunginmuseossa erilaisia teemakävelyjä, yliopistolla taidehistoriallisia kävelykierroksia sekä Helsinki Art Walkin kierroksia. Välillä opastamaan pääsee myös Suomenlinnassa.

Tehtävät ovat yhtä monimuotoisia kuin museotkin

Työpäivät ovat tuntiperustaisia ja yleensä työtunteihin sisältyy valvontaa ja opastuksia. Joissakin työpaikoissa työtunnit muodostuvat opastuskeikoista. Nyt poikkeusaikoina Mirjalla on ollut museoiden sulun takia myös etätöitä, kun tehtäviä on siirretty sisällöntuotannon pariin. Samankaltaisia päiviä ei oikeastaan ole.

Museoalalle Mirja päätyi alun perin teatteritieteiden kautta.

”Teatterimuseo oli ensimmäinen museotyöpaikkani. Vuosi oli 1996. Kiinnostuin alasta, suoritin taidehistorian opintoja ja kiinnostuin yhä enemmän taiteesta. Myöhemmin suoritin museologian perusopinnot”, Mirja kertoo.

Mirja Nevalainen
Poikkeusaikoina opastuksia on toteutettu koronaturvallisesti.

Mirjaa pitää museoalaa edelleen hyvin kiinnostavana ja innostavana. Museoalasta kiinnostuneita opiskelijoita hän kannustaa rohkeasti suuntaamaan alalle. Vaikka myöhemmin muuttaisi mielensä, on museoalalla opituista taidoista hyötyä monilla muillakin aloilla ja useissa eri tehtävissä.

Jos Mirja saisi jotakin parantaa museoalalla, toivoisi hän asiakaspalvelijoille vielä enemmän tunnustusta tärkeästä työstään museoiden kasvoina kävijöille.

”Asiakaspalvelun roolin ja merkityksen pitäisi näkyä enemmän. Ylipäätään museoiden toimintaan toivoisin enemmän avoimuutta ja läpinäkyvyyttä sekä työsuojelun ja työpaikkademokratian vahvistamista.”

"Jatkuva uuden oppiminen on asia, josta en luovu"

Työelämässä tukena toimii alan ammattijärjestö, josta Mirja kokee saavansa niin turvaa, etuja kuin virkistystäkin.

”Ammattiyhdistysliike on tärkeä osa yhteiskunnan toimivaa kokonaisuutta, nyt korona-aikana ja muulloinkin.”

Ammattijärjestön lisäksi turvaa ja jaksamista arjessa tuovat tasapaino työn ja vapaa-ajan välillä sekä luonnollisesti kollegojen tuki.

”Iloa ja tarmoa työhöni saan vapaa-ajan harrastuksista, työyhteisöstä, joka tukee jäseniään ja mukavista työkavereista. Jatkuva uuden oppiminen on asia, josta en luovu.”

Ajankohtaista

Kannettava tietokone ja kirjoittajan kädet

Jäsenblogi: Ikäsukupuolinen sensitiivisyys museossa

Kirjoittajalta MAL | 2.5.2024

MALn jäsenblogissa julkaistaan kirjoituksia, joissa pohditaan ajankohtaisia aiheita – työelämästä, alasta, ammatista. Ensimmäisessä jäsenblogissa paneudutaan ikäsukupuoliseen sensitiivisyyteen museoissa.

Lue lisää
Vuosikokous 2024

Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliiton sääntömääräinen vuosikokous 14.5.2024

Kirjoittajalta MAL | 29.4.2024

Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliiton sääntömääräinen vuosikokous pidetään hybridikokouksena tiistaina 14. toukokuuta klo 16.00 alkaen. Jäsen, ilmoittauduthan kokoukseen 7.5. mennessä. Lämpimästi tervetuloa!

Lue lisää
Kuva kannettavan tietokoneen näytöstä, jossa käynnissä Teams-kokous

Suojattu: MALn vuosikokous – hallitushakijat esittelyssä!

Kirjoittajalta MAL | 19.4.2024

Otetta ei näytetä, koska artikkeli on suojattu.

Lue lisää

Vastaa kyselyyn työstä vaikean historian parissa!

Kirjoittajalta MAL | 17.4.2024

Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL ja Historioitsijat ilman rajoja Suomessa ry selvittävät historian parissa työskentelevien ammattilaisten kokemuksia vaikeiden historiallisten aiheiden käsittelystä museotyössä ja historiantutkimuksessa. Kyselyyn voi vastata 17.4.-12.5.2024 välisenä aikana.

Lue lisää
Kehyksissä teksti kulttuurileikkauksista

Kehysriihi: Kulttuurista leikkaamalla ei pelasteta Suomen taloutta 

Kirjoittajalta MAL | 15.4.2024

Kulttuuri- ja museoalan määrärahat ovat jälleen leikkausten kohteina. Kaavailtujen leikkausten osuus on valtion kokonaisbudjetissa marginaalinen, mutta niiden merkitys alan kasvulle, työllisyydelle ja saavutettavuudelle on valtava, sanovat Akavan Erityisalojen jäsenjärjestöt TAKU ja MAL.

Lue lisää
Henkilö kirjoittaa kannettavalla tietokoneella

Jäsenten ääni kuuluviin – MALn jäsenblogi

Kirjoittajalta MAL | 9.4.2024

MALn jäsenblogi on jäsenten oma kanava, jolla voi jakaa ajatuksia ajankohtaisista työelämän ilmiöistä. Aiheena voi olla monipuolisesti museo- ja kulttuuriperintöalan ammattilaisen tai alalle kouluttautuvan työelämään tai arkeen liittyvät kysymykset. Kaikki jäsenet ovat tervetulleita kirjoittamaan jäsenblogiin.

Lue lisää

Kiinnostaako museo- ja kulttuuriperintöalan edunvalvonta? Hae MALn hallitukseen!

Kirjoittajalta MAL | 28.3.2024

Hallituksen jäsenenä olet jäsenistömme äänitorvi. Hallituksessa pääset näköalapaikalle käsittelemään museo- ja kulttuuriperintöalaa ravistelevia ajankohtaisia työelämä- ja yhteiskunnallisia kysymyksiä. Pääset sparraamaan edunvalvonta-asioita muiden hallituslaisten ja MALn toimihenkilöiden kanssa sekä myös osana laajemman ammattiyhdistysverkoston ja kattojärjestö Akavan Erityisalojen toimintaa.

Lue lisää
Yhdistelmätehtävät ovat kuntien kulttuurialan asiantuntija- ja esihenkilötehtävien ongelmana -teksti vihreällä taustalla

Yhdistelmätehtävät ovat kuntien kulttuurialan asiantuntija- ja esihenkilötehtävien ongelmana

Kirjoittajalta MAL | 20.3.2024

Oripään kunta julkaisi rekrytointi-ilmoituksen, jossa haettiin alle 3 000 euron kuukausipalkalla kirjastonjohtajaa vastuunaan kirjasto-, museo- ja kulttuuritoimi, kunnan markkinointi, maahanmuuttotyö sekä hyvinvointilautakunnan esittelijän tehtävät. Rekrytointi kuvastaa yleistymässä olevaa yhdistelmätehtävien ongelmaa.

Lue lisää
Mies lapioi kolikoita

Kulttuurista leikkaamalla ei pelasteta Suomen taloutta 

Kirjoittajalta MAL | 8.3.2024

Valtiovarainministeriö on julkaissut ehdotuksensa valtiontalouden kehyksiksi vuosille 2025–2028. Kulttuurin ja taiteen määrärahat ovat jälleen leikkausten kohteina. Kaavailtujen leikkausten osuus on valtion kokonaisbudjetissa marginaalinen, mutta niiden merkitys alan kasvulle, työllisyydelle ja saavutettavuudelle on puolestaan valtava. 

Lue lisää
Vihreällä taustalla Kansallisgallerian TES-neuvottelut käynnissä.

Neuvottelut Kansallisgallerian työehtosopimuksesta alkoivat 28.2.

Kirjoittajalta MAL | 1.3.2024

Kansallisgallerian työehtosopimus on voimassa 31. maaliskuuta saakka. Sopimuksen piiriin kuuluu noin 300 Kiasmassa, Ateneumissa ja Sinebrychoffin taidemuseossa työskentelevää henkilöä.
Kansallisgallerian työehtosopimuksesta neuvotellaan helmi–maaliskuussa.

Lue lisää
ammattilaisesittelyt