Museoalan ammattiliitolta pyydetään tasaisin väliajoin kannanottoa vapaaehtoistyöhön. Julkaisemme uudestaan kannanottomme, joka on alunperin julkistu kesäkuussa 2017. Kirjauksen pääkohdat ovat yhä ajankohtaisia.

On totta, että moni museo syntyi vapaaehtoisten kiinnostuksesta ja intohimosta säilyttää ja esittää arvokasta kulttuuriperintöä oman aikansa ihmisille ja tuleville sukupolville. Museotyö ei ole ollut kuitenkaan irrallaan yleisestä yhteiskunnassa tapahtuneesta ammatillisesta ja eri osaamisalojen eriytymisestä. Yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa on koulutettu jo useita sukupolvia, jotka ovat johtaneet ja hoitaneet museoita. Ja näin täytyy jatkossakin olla.

Tällä hetkellä yhteiskunnassa ja Museopoliittisessa ohjelmaehdotuksessakin painotetaan eri toimijoiden ja yksilöiden osallistamisen tärkeyttä. Museoalan ammattiliitto on tästä täysin samaa mieltä. Museot onnistuvat työssään, kun yhteisöt toimivat niissä ja kokevat ne omikseen. Tämä kehitys ei kuitenkaan saa vähentää museoalan vähäisiä työpaikkoja.

Yhteistoimintalait edellyttävät, että työnantaja käy yhteistoimintaneuvotteluissa läpi periaatteet, joita työhönotossa noudatetaan sekä työsuhteiden periaatteet. Myös vapaaehtoistoiminta täytyy lain hengen mukaan kuulua tähän yhteiseen käsittelyyn. Hyvää työnantajapolitiikkaa noudattava johtaminen ei polje kenenkään etuja eikä synnytä eriarvoisia henkilöstöryhmiä työpaikoille. Niin ikään työnantajan tulisi paikallisesti sopia, milloin vapaaehtoistoiminta on sellaista, että sen voi myös henkilöstö työpaikoilla hyväksyä.

On huomattava, että vapaaehtoistoiminnan tulee olla ohjattua, eikä se saa syrjäyttää alan ammattilaisia tai aiheuttaa työvuorojen menetyksiä.

Museoalan ammattiliitto kehottaakin museoita laatimaan selkeät säännöt ja yhteistyösopimukset vapaaehtoistoimintaa varten. Vapaaehtoiset on perehdytettävä sovittuihin tehtäviin, työyhteisön yleisiin käytäntöihin ja työturvallisuuteen. On huomattava, että vapaaehtoistoiminnan tulee olla ohjattua, eikä se saa syrjäyttää alan ammattilaisia tai aiheuttaa työvuorojen menetyksiä.

Lisäksi on tärkeää erottaa alan opiskelijoiden harjoittelu vapaaehtoistyöstä. Museoammattilaiseksi opiskeleva tarvitsee työkokemusta, johon liittyy asianmukainen palkka. Työtön museoammattilainen ei myöskään ole vapaaehtoistyöntekijä. Jos museossa tarvitaan museoammattilaisen työpanosta, on huolehdittava tarvittavasta rahoituksesta. Vapaaehtoistyö ei saa vääristää työmarkkinoita.

Jos museossa tarvitaan museoammattilaisen työpanosta, on huolehdittava tarvittavasta rahoituksesta. Vapaaehtoistyö ei saa vääristää työmarkkinoita.

Riittävästi resursoitu ja sopimuksia noudattava vapaaehtoistyö tuo lisäarvoa niin museolle, yleisölle kuin tekijällekin. Museopoliittisessa ohjelmaehdotuksessa mainitut museoalan arvot 2030: yhteisöllisyys ja vuorovaikutteisuus toteutuvat, kun säännöistä ja toimintatavoista sovitaan avoimesti.

Erityisen tärkeää on, että vapaaehtoistoiminnan hyödyllä ei ratsasteta siten, että sillä kierretään museoiden liian pienet toimintaresurssit.

Julkaistu 29.6.2017

Ajankohtaista

Kannettava tietokone ja kirjoittajan kädet

Jäsenblogi: Ikäsukupuolinen sensitiivisyys museossa

Kirjoittajalta MAL | 2.5.2024

MALn jäsenblogissa julkaistaan kirjoituksia, joissa pohditaan ajankohtaisia aiheita – työelämästä, alasta, ammatista. Ensimmäisessä jäsenblogissa paneudutaan ikäsukupuoliseen sensitiivisyyteen museoissa.

Lue lisää
Vuosikokous 2024

Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliiton sääntömääräinen vuosikokous 14.5.2024

Kirjoittajalta MAL | 29.4.2024

Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliiton sääntömääräinen vuosikokous pidetään hybridikokouksena tiistaina 14. toukokuuta klo 16.00 alkaen. Jäsen, ilmoittauduthan kokoukseen 7.5. mennessä. Lämpimästi tervetuloa!

Lue lisää
Kuva kannettavan tietokoneen näytöstä, jossa käynnissä Teams-kokous

Suojattu: MALn vuosikokous – hallitushakijat esittelyssä!

Kirjoittajalta MAL | 19.4.2024

Otetta ei näytetä, koska artikkeli on suojattu.

Lue lisää

Vastaa kyselyyn työstä vaikean historian parissa!

Kirjoittajalta MAL | 17.4.2024

Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL ja Historioitsijat ilman rajoja Suomessa ry selvittävät historian parissa työskentelevien ammattilaisten kokemuksia vaikeiden historiallisten aiheiden käsittelystä museotyössä ja historiantutkimuksessa. Kyselyyn voi vastata 17.4.-12.5.2024 välisenä aikana.

Lue lisää
Kehyksissä teksti kulttuurileikkauksista

Kehysriihi: Kulttuurista leikkaamalla ei pelasteta Suomen taloutta 

Kirjoittajalta MAL | 15.4.2024

Kulttuuri- ja museoalan määrärahat ovat jälleen leikkausten kohteina. Kaavailtujen leikkausten osuus on valtion kokonaisbudjetissa marginaalinen, mutta niiden merkitys alan kasvulle, työllisyydelle ja saavutettavuudelle on valtava, sanovat Akavan Erityisalojen jäsenjärjestöt TAKU ja MAL.

Lue lisää
Henkilö kirjoittaa kannettavalla tietokoneella

Jäsenten ääni kuuluviin – MALn jäsenblogi

Kirjoittajalta MAL | 9.4.2024

MALn jäsenblogi on jäsenten oma kanava, jolla voi jakaa ajatuksia ajankohtaisista työelämän ilmiöistä. Aiheena voi olla monipuolisesti museo- ja kulttuuriperintöalan ammattilaisen tai alalle kouluttautuvan työelämään tai arkeen liittyvät kysymykset. Kaikki jäsenet ovat tervetulleita kirjoittamaan jäsenblogiin.

Lue lisää

Kiinnostaako museo- ja kulttuuriperintöalan edunvalvonta? Hae MALn hallitukseen!

Kirjoittajalta MAL | 28.3.2024

Hallituksen jäsenenä olet jäsenistömme äänitorvi. Hallituksessa pääset näköalapaikalle käsittelemään museo- ja kulttuuriperintöalaa ravistelevia ajankohtaisia työelämä- ja yhteiskunnallisia kysymyksiä. Pääset sparraamaan edunvalvonta-asioita muiden hallituslaisten ja MALn toimihenkilöiden kanssa sekä myös osana laajemman ammattiyhdistysverkoston ja kattojärjestö Akavan Erityisalojen toimintaa.

Lue lisää
Yhdistelmätehtävät ovat kuntien kulttuurialan asiantuntija- ja esihenkilötehtävien ongelmana -teksti vihreällä taustalla

Yhdistelmätehtävät ovat kuntien kulttuurialan asiantuntija- ja esihenkilötehtävien ongelmana

Kirjoittajalta MAL | 20.3.2024

Oripään kunta julkaisi rekrytointi-ilmoituksen, jossa haettiin alle 3 000 euron kuukausipalkalla kirjastonjohtajaa vastuunaan kirjasto-, museo- ja kulttuuritoimi, kunnan markkinointi, maahanmuuttotyö sekä hyvinvointilautakunnan esittelijän tehtävät. Rekrytointi kuvastaa yleistymässä olevaa yhdistelmätehtävien ongelmaa.

Lue lisää
Mies lapioi kolikoita

Kulttuurista leikkaamalla ei pelasteta Suomen taloutta 

Kirjoittajalta MAL | 8.3.2024

Valtiovarainministeriö on julkaissut ehdotuksensa valtiontalouden kehyksiksi vuosille 2025–2028. Kulttuurin ja taiteen määrärahat ovat jälleen leikkausten kohteina. Kaavailtujen leikkausten osuus on valtion kokonaisbudjetissa marginaalinen, mutta niiden merkitys alan kasvulle, työllisyydelle ja saavutettavuudelle on puolestaan valtava. 

Lue lisää
Vihreällä taustalla Kansallisgallerian TES-neuvottelut käynnissä.

Neuvottelut Kansallisgallerian työehtosopimuksesta alkoivat 28.2.

Kirjoittajalta MAL | 1.3.2024

Kansallisgallerian työehtosopimus on voimassa 31. maaliskuuta saakka. Sopimuksen piiriin kuuluu noin 300 Kiasmassa, Ateneumissa ja Sinebrychoffin taidemuseossa työskentelevää henkilöä.
Kansallisgallerian työehtosopimuksesta neuvotellaan helmi–maaliskuussa.

Lue lisää
palkka työelama vapaaehtoistyo